ÖSYM 2013 LYS tercih kılavuzu

Posted by Unknown On 10 Temmuz 2013 Çarşamba 0 yorum
ÖSYM 2013 LYS tercih kılavuzu
Üniversite tercih yapacak olan adaylar için ÖSYM tercih kılavuzunu internet sitesi aracılığıyla yayınladı. Tercih yapacak olan adaylar aşağıdaki linklere tıklayarak tercih kılavuzu ve kontenjanlara ulaşabilir. Tercihlerin son günü 18 Temmuz Perşembe günü bu tarihten sonra tercih hakkınız bulunmamaktır.2013 LYS Tercih Kılavuzuna geçmeden önce ilk 2 maddeye mutlaka okumanızı öneririm.

Tercih Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Tercih listesi oluşturulurken puandan ziyade, Türkiye başarı sıranızı göz önünde tutmalısınız. Bir önceki yıldaki başarı sıraları size bu konuda yardımcı olabilir. Her yıl sistem ya da sayılar değişse de başarı sıraları bize en sağlıklı göstergeyi sağlar.

Örneğin: Başarı sıralaması ilk 5-6 binde olan öğrencilerin tercihlerine 2-3 binden başlamsını ama ağırlığı 4-10 bin arasına vermesini tavsiye ederim.

Başarı sıralaması 20-25 binde olan öğrencilerin ortalama 8-10 binden başlayıp ağırlığı 15-30 bin başarı sıralamalarına vermeleri gerekmektedir

Başarı sıralaması 50-60 binde olan öğrenciler de tercihe 25-35 binden başlayarak 40-70 bin aralığına yoğunlaşabilirler.

Bu şekilde bir örnek başarı sıralamaları yazmış olsak ta gönlünüzde olan ama başarı sırası sizden çok yüksek olan bir bölümü de başlara yazabilirsiniz. Önemli olan şey şudur liste hazırladığınızda kendi gerçek başarı sıranızı listenin ortalarına denk getirmeye çalışın. Puanların düşme ihtimaline karşın yüksek puanlı bir yere girebilme ihtimaliniz ortaya çıkarken, puanların çıkma ihtimaline karşılık ta listenin alt taraflarını sağlamlaştırdığınız için açıkta kalma olasılığınızı ortadan kaldırmış olursunuz.

LYS DE 30 TERCİH HAKKINIZ VAR

  • Bu yıl adayların geçen yıla göre 24 değil, 30 tercih yapma hakkı bulunuyor.
  • Yükseköğretim programlarından 30’unu tercih listenize yazabilirsiniz. Ancak tüm tercih listenizi doldurmak zorunda değilsiniz. Çünkü istemediğiniz bir programa yerleşebilirsiniz. Bu durumda gitmeseniz yani kayıt yaptırmasanız bile gelecek yıl sınava girdiğinizde Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı’nızın (AOBP) çarpılacağı katsayının yarıya düşeceğini unutmayın. Bu nedenle de sadece girmek istediğiniz programları tercih listenize almaya dikkat etmelisiniz.
  1. Puanlarınızı yanlış yorumlarsanız hatalı tercih yaparsınız
ÜNİVERSİTELERE girişte iki aşamalı sınav sistemi gelirken, programlara da yerleştirmeler 18 ayrı puan türüne göre yapılacak. Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından elinize YGS ve LYS puanlarının da içinde bulunduğu yandaki belge geçti. İşte tercihlerinizi bu belgedeki puanlara göre yapacaksınız. Ancak yanlış bölümdeki puanları yorumladığınızda yapacağınız tercih de hatalı olacak. O nedenle tercih işlemlerine başlamadan önce bu belgeyi nasıl değerlendirmeniz gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Bu bilgileri sizler için derledik.

BİRİNCİ BÖLÜM: Kimlik bilgilerinizin hemen altındaki bu bölüm LYS’de girdiğiniz testleri ve bu testlerde yaptığınız doğru ve yanlışları gösteriyor. Bu belgede net sayınız değil, yalnızca doğru yanlış sayılarınız var. Ancak puanınız netleriniz üzerinden hesaplandı.

İKİNCİ BÖLÜM: Burada ilk satırdaki “Diploma Notu” sizin 4 yıllık lise yaşamınız boyunca aldığınız notların hesaplanmasıyla oluşan notunuzu gösterir. Bu notun en büyük değeri 100’dür. “Ortaöğretim Başarı Puanı” yani OBP diploma notundan yola çıkılarak hesaplanır. En büyük değeri 500’dür. Bu not öğrencinin öğrenim gördüğü lisesindeki başarı sırasını ifade eden puandır. Sonraki satırlarda yer alan “AOBP SÖZ”, “AOBP SAY” ve “AOBP EA” kısaltmalarına gelince; bunlar sözel, sayısal ve eşit ağırlıkta Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı’nı (AOBP) gösterir. Bu puan bu belgedeki öğrencinin OBP’si olan 343.478’in, öğrencinin mezun olduğu okulda okuyup 2010 LYS’lere giren öğrencilerin sınav performansına göre ağırlık kazanmış halidir. AOBP’nin de maksimum değeri 500’dür. Yandaki sonuç belgesinde öğrencinin AOBP EA puanı 440.718. Yani ağırlıklandırma işlemi sırasında okulun başarısı öğrencinin kişisel başarısına 100 puana yakın katkı yapmış. Bu bölümde yer alan “Okul Kodu”, “Alan Kodu” öğrencinin mezun olduğu okulu ve alanı gösterir. Bu öğrenci de Yabancı Dille Öğretim Yapan Özel Lise / Özel Anadolu Lisesi öğrencisi ve Türkçe Matematik alanından mezun.


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: Elinizdeki belgenin sol tarafında yer alan ve başında da “Sınav Puanları ve Başarı Sıraları” yazan bölümde geçtiğimiz 11 Nisan’da yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve geçtiğimiz ay sonunda gerçekleştirilen Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) puanları ilk sütunda veriliyor. İkinci sütunda da bu puanlara göre başarı sıraları yer alıyor. Sakın unutmayın bu bölümdeki puanları ve başarı sıralarını kullanarak, tercih yapmayacaksınız. Burada verilen puanlar ham puanlar, ağırlıklandırılmış puanlar değildir. Yani içinde okul başarılarınız yer almıyor. Yerleştirme puanları olarak kullanmamamız gerekiyor.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: İşte sizin tercih yaparken kullanacağınız, başında “Yerleştirme Puanları ve Başarı Sıraları” yazan bu bölüm olacak.

Sayfamızda da bu bölümü renkli olarak görüyorsunuz. Her puan türünün başında Y- bulunuyor.

Tercih yaparken, bu puanları ve başarı sıralarını dikkate alacaksınız. Üçüncü bölümde gösterilen puan ve başarı sıralarına bakmayacaksınız.

Alan içi ve Alan dışı Puanlar

Burada da dikkate almanız gereken nokta, alan içi ve alan dışı puanlarınız ve başarı sıralarınız olacak. Çünkü alan içi puanlarınız hesaplanırken AOBP’niz 0.15, alan dışı puanlarınız hesaplanırken de 0.12 katsayıyla çarpıldı.

Başarı sıralarınız da bu puana göre düzenlendi. Örneğin örnek sonuç belgesini verdiğimiz öğrenci, TM öğrencisi olduğu için eski sistemde eşit ağırlıklı puan türüyle tercih yapacaktı; yeni sistemde 3 ayrı puan türüne ayrılan TM puan grubuna göre tercih yapacak.

Bu öğrenci TM-3 puan türündeki puanı kendi alanında tercih yaptığında yani psikoloji, sosyoloji antropoloji gibi programları tercih ettiğinde AOBP EA puanı olan 440.718 puanı 0.15 ile çarpılarak Y-TM-3 puanı olan 456.201 oluyor.

Alan Dışı Tercih Yaptığınızda

Ancak alan dışı tercih yaptığında örneğin mühendisliklere gitmek istediğinde bu puanı 0.12 ile çarpılıyor ve Y-TM-3 puanı 442.779 oluyor ve başarı sırası da değişiyor. O zaman da öğrenci bu puanını ve başarı sırasını dikkate alıyor.

Pervin Kaplan / Gazete Habertürk

ÖSYM LYS tercih kılavuzu 2013

2013-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu (8-18 Temmuz 2013)
Linklere Tıklayarak İnceleyebilirsiniz.

Tablolar

2013 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu indir
Sponsor Reklamlar

Yorumlarınızı bekliyoruz: (anonimi seçerek anında yorum atabilirsiniz.)
0 yorum:

Yorum Gönder